Follow us

Ο Μυκονιάτης που ψήνει πίτες στα κάρβουνα

Πήραμε μια γεύση από τις άπαιχτες πίτες του Νικόλα Αντωνόπουλου που ψήνονται καθημερινά σε γάστρες και σας μεταφέρουμε τη ζηλευτή εμπειρία…

Ο Μυκονιάτης που ψήνει πίτες στα κάρβουνα

Αν σου έλεγα ότι στην πόλη μας υπάρχει ένα “τυροπιτάδικο” που οι πίτες του γίνονται με χειροποίητο λεπτότατο φύλλο (το ανοίγουν μπροστά σου), γεμίζονται με ολόφρεσκα και πρώτης ποιότητας υλικά και ψήνονται μέσα σε γάστρες στη χόβολη, θαρρώ πως θ΄αντιδρούσες όπως εγώ όταν μου το είπε φίλος συμπατριώτης του πρωτομάστορα, δηλαδή Μυκονιάτης: “τι λες τώρα!” Η δεύτερη πράξη ήταν φυσικά η επίσκεψη στο “Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα”. Όπου επαληθεύτηκαν όλα τα παραπάνω και συνάμα ανακαλύφθηκαν κι άλλα, και βέβαια το σημαντικότερο: οι γεύσεις.

Μια γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου διάλεξε ο Μυκονιάτης Νικόλας Αντωνόπουλος για να φωλιάσει το μεράκι του, σε μια εποχή σίγουρα δύσκολη. Αλλά αυτό που φτιάχνει με γνώση και αγάπη γρήγορα ξεχώρισε. Μάγειρας ο ίδιος, προτίμησε ν’ ασχοληθεί με τις αγαπημένες του πίτες -αλλά τι πίτες! Φτιαγμένες όπως θα τις έκανε ένας μερακλής ή μια καλή μαγείρισσα στο σπίτι και αργοψημένες με έναν ιδιόμορφο τρόπο, σε αυτοσχέδιες γάστρες στη χόβολη. Το αποτέλεσμα βγαίνει μπουκιά-μπουκιά στη γεύση και το πρόβλημα είναι ότι θέλεις να τις δοκιμάσεις όλες! 12 με 15 διαφορετικές πίτες την ημέρα, είναι και τύχη ποιες θα πετύχεις, γιατί τελειώνουν γρήγορα.

Ο Μυκονιάτης που ψήνει πίτες στα κάρβουνα

Ο πλαστός και η κρεμμυδόπιτα έδωσαν το όνομα στο μαγαζί, υπογραμμίζοντας από τη μια τη θεσσαλική παράδοση στις πίτες, από την άλλη τη μυκονιάτικη καταγωγή του Νικόλα. Ο γνωστός πλαστός ανεβαίνει εδώ σε άλλο επίπεδο, με μια καλοφτιαγμένη ζύμη από καλαμποκάλευρο και την απίστευτα μυρωδάτη γέμιση με χόρτα και μυρωδικά της εποχής, ταιριασμένα με σωστή ποσότητα φέτας: σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, μαϊντανός, άνηθος, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο και λάπαθο όποτε υπάρχει, μια έκρηξη φρεσκάδας και αρωμάτων! Η ίδια ποικιλία συμμετέχει στη χορτόπιτα με τυρί και στη vegan τσουκνιδόπιτα μαζί με τσουκνίδα.

Η κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα πάλι, θα πω ότι είναι η νοστιμότερη που έχει τύχει να δοκιμάσω. Φτιαγμένη με την παραδοσιακή της τραγανή ζύμη έχει μια ισορροπημένη γέμιση από κρεμμύδια, τυροβολιά Μυκόνου και άνηθο, όλο νοστιμάδα. Και δεν υπάρχει τελειωμός… Για την κοτόπιτα στη γάστρα το κοτόπουλο ψήνεται στον φούρνο καθημερινά, η κιμαδόπιτα τα σπάει, ενώ στην ανοιχτή πίτα με γλυκιά κολοκύθα η γέμιση καραμελώνει υπέροχα.

Σάντουιτς με πολύ καλά υλικά και δικό τους χειροποίητο ψωμί, δικό τους τσουρέκι, μελόπιτα Μυκόνου, φυσικοί χυμοί και καφές συμπληρώνουν τον κατάλογο ενώ υπάρχουν και τραπεζάκια για να απολαύσετε την πίτα σας, που προσφέρεται κομμένη και συνοδεύεται από μια μικρή, νόστιμη σαλατούλα. Tip: υπάρχει ψυγείο με μυκονιάτικα τυριά από το τυροκομείο Mykonos Farmers για να πάρετε στο σπίτι!

Αν μπεις στην κουζίνα, οι σκεπασμένες με χόβολη γάστρες που ανεβοκατεβαίνουν στην πυροστιά θα σε μεταφέρουν σε άλλο τόπο. Αλλά και τα ταψιά με τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα μυρωδικά, έτοιμα να γίνουν γέμιση, φανερώνουν όλη τη φροντίδα και την προσοχή που δύσκολα συναντάς σε μαγαζί, πολύ περισσότερο αυτής της κατηγορίας. Ο Νικόλας Αντωνόπουλος στο πόδι καθημερινά από το πρωί, με χαμόγελο και ομιλία που βγάζουν την αγάπη του γι αυτό που κάνει. Τυροπιτάδικο είπαμε; Ναι, ένα τυροπιτάδικο που σέβεται το αντικείμενό του και σίγουρα δεν έχει ταίρι στην πόλη.

“Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα” Κνωσού 5 Π.Φάληρο τηλ. 210 9596230

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;