Follow us

Τα πολύτιμα προϊόντα του Σεπτέμβρη

O Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας περίεργος και γλυκόπικρος, που αφήνει πίσω του το καλοκαίρι με τις γλυκές αναμνήσεις και φέρνει την προσμονή για τη «νέα» σεζόν που ξεκινάει. Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά σε αφθονία κάνουν λίγο πιο ομαλή την ένταξη μας στην καθημερινότητα με τη σπιρτάδα και τη φρεσκάδα τους.

Τα πολύτιμα προϊόντα του Σεπτέμβρη

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

#1 Αχλάδι

Τα πολύτιμα προϊόντα του Σεπτέμβρη

Το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων ονομαζόταν στην αρχαιότητα «φρούτο των Θεών» και όχι άδικα... Στον απόηχο του καλοκαιριού, βασιλεύουν τα αχλάδια, φρούτα συνυφασμένα με το ξεκίνημα του φθινοπώρου. Ο ήλιος και η ξηρασία της ζεστής εποχής που προηγήθηκε, συμπύκνωσαν τους χυμούς τους και τους έδωσαν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Φρούτο που μπορεί να διατηρηθεί πολλούς μήνες και να το γευόμαστε σχεδόν όλο τον χρόνο, αν και ευδοκιμεί καλύτερα μετά το καλοκαίρι. Επιλέγουμε τα πιο σκληρά αχλάδια, προσέχουμε να μην έχουν γδαρσίματα και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο (χωρίς να τα πλύνουμε) για περίπου 1-2 εβδομάδες.

#2 Σταφύλι

Ο Σεπτέμβρης θα μπορούσε άνετα να είναι ο καθεαυτού μήνας των σταφυλιών. Ξυπνάει μνήμες από τους τρύγους που πήγαιναν μαζί με το πετιμέζι, τη μουσταλευριά στην κατσαρόλα και τα μουστοκούλουρα. Αίσθηση πραγματικής αφθονίας με όλες τις ρώγες, λευκές, κόκκινες, μαύρες, που συνωστίζονται γύρω από το κεντρικό κοτσάνι του τσαμπιού. Η τραγανότητα και ο συνδυασμός της γλυκιάς και όξινης γεύσης τους, τα κάνει ένα τέλειο σνακ και τους δίνει θέση και στο μαγείρεμα. Στην Ελλάδα τα γλυκά με το σταφύλι μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις γευστικές μας συνήθειες και παραδόσεις, βάζοντας φυσικά το γλυκό του κουταλιού σταφύλι στην πρώτη θέση. Τραγανό, μυρωδάτο και γλυκό, ο βασιλιάς των γλυκών με σταφύλι κερδίζει επάξια τις εντυπώσεις και τους επαίνους στις γευστικές δοκιμές όλου του χρόνου.

#3 Πράσο

Νοστιμότατο όλο το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα, το πράσο πάει παντού, στην κυριολεξία. Φθηνό, εύκολο στη συντήρηση και πολύ νόστιμο αν μαγειρευτεί σωστά. Όταν τα αγοράζουμε προσέχουμε να είναι όσο πιο ανοιχτόχρωμα γίνεται (φωτεινό πράσινο χρώμα στην κορυφή τους) και το λευκό κομμάτι τους να είναι μεγάλο μιας και αυτό μαγειρεύουμε. Το πράσο μπορεί να δώσει ένταση και γεύση στις σούπες μας, να γίνει τέλειο συνοδευτικό στα πιάτα μας και φυσικά να γίνει fondue για να συνοδεύσει ψαρονέφρι ή ψάρι ψητό. Για να μείνουν φρέσκα τα πράσα μας μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο σε μια σακούλα για τρόφιμα αφού πρώτα τα τυλίξουμε με λίγο χαρτί κουζίνας.

#4 Κολοκύθα

Η βασίλισσα της εποχής και αρχηγός στα πρωτοβρόχια, κάνει ήδη την εμφάνιση της και μας προετοιμάζει γευστικά για το φθινόπωρο που έπεται. Η κίτρινη κολοκύθα έχει ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα όλων των λαχανικών μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές παρασκευές. Ενδεικτικά ο πουρές κολοκύθας μπορεί να συνδυάσει υπέροχα τα κρεατικά μας, η σούπα με κολοκύθα και κάστανο καθώς και η γλυκιά πίτα με κολοκύθα και σταφίδα είναι μερικές από τις προτάσεις που απαραιτήτως πρέπει να δοκιμάσετε.

#5 Παντζάρι

Έντονο χρώμα, μοναδική γεύση και πολύτιμο λαχανικό για τον οργανισμό, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μπορούμε να απολαύσουμε τα παντζάρια μας ωμά, βρασμένα ή ψητά. Πρέπει πάντα να τα πλένουμε πολύ καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε μιας και μεγαλώνουν μέσα στο έδαφος απορροφώντας ναι μεν θρεπτικά στοιχεία αλλά μπορεί και άλλα, πιο βλαβερά για εμάς όπως τα φυτοφάρμακα. Αν θέλουμε να τα βράσουμε κόβουμε τα φύλλα, πλένουμε πολύ καλά τους βολβούς, τα βράζουμε και έπειτα τα ξεφλουδίζουμε. Αν τα προτιμάμε ωμά απλά καθαρίζουμε τη φλούδα με ένα μαχαίρι.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;