ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Είναι ένα τυρί καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο, νόστιμο και με «ελληνική ταυτότητα», την οποία οφείλει κατά μεγάλο μέρος στην πρώτη ύλη του: το κατσικίσιο γάλα.

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Η δοκιμή του πρώτου ελληνικού «μπλε», στα πρότυπα του ροκφόρ, απομάκρυνε τις (λογικές, ίσως) επιφυλάξεις που γέννησε η είδηση της παραγωγής του, πριν λίγον καιρό. Το νέο τυρί, που δούλευε χρόνια τώρα ο Μιχάλης Αρβανίτης (της καταξιωμένης τυροκομίας «Αρβανίτη» στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης) ήδη κυκλοφορεί, και έχει όλα τα φόντα να πάρει μόνιμα μια θέση στο τραπέζι μας: είναι ένα τυρί καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο, νόστιμο και με «ελληνική ταυτότητα», την οποία οφείλει κατά μεγάλο μέρος στην πρώτη ύλη του, το κατσικίσιο γάλα.

Το ΚΥΑΝΟ έχει υφή αρκετά σκληρή, που απλώνει όμορφα στο στόμα, γεύση μεστή, με ωραία αίσθηση γάλακτος και πιο ήπια γεύση «μούχλας» από τα γνωστά μπλε τυριά, χωρίς να ξεφεύγει από την κατηγορία. Διαθέτει ισορροπία και ταυτότητα. Είναι, τελικά, ένα «επικίνδυνα» νόστιμο τυρί! Ωριμάζει παραμένοντας σε ειδικά διαμορφωμένους υπόγειους θαλάμους του τυροκομείου για 3 μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των μυκήτων.

Το ΚΥΑΝΟ είναι ένα τυρί της κατηγορίας των εκλεκτών μπλε. Προηγήθηκαν πάνω από τρία χρόνια δοκιμών, με ταξίδια σε ειδικευμένα τυροκομεία κυρίως της Γαλλίας και πειραματισμών με το team Γάλλων τυροκόμων που πρόσφεραν την εμπειρία τους, μέχρι ο Μιχάλης Αρβανίτης να καταλήξει στη συγκεκριμένη συνταγή. Η μεγάλη διαφορά από τα γνωστά καταξιωμένα «μπλε» είναι το κατσικίσιο γάλα - το Roquefort είναι πρόβειο, ενώ το Blue Stilton, η Gorgonzola, το Bleu de Bresse αγελαδινά.

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Όπως αναφέρει η τυροκομία Αρβανίτη, «το μικροκλίμα κυρίως της Βόρειας Ελλάδος είναι ιδανικό για την εκτροφή κατσικιών. Έχει τη φύση που μπορεί να τα θρέψει στην ελεύθερη βοσκή, ιδίως την άνοιξη που δίνουν και το περισσότερο γάλα. Έτσι, προκύπτει το εξαιρετικό γάλα, που συλλέγουμε καθημερινά και δίνει αυτή την εξαιρετική γεύση στο τυρί».

Το κατσικίσιο γάλα επιλέχθηκε ακριβώς για να δώσει μια ξεχωριστή, ελληνική ταυτότητα σ’ ένα τυρί που έχει βλέψεις να κατακτήσει και την ξένη αγορά. Ήδη, δοκιμάζει την τύχη του σε Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, συγχρόνως με την Ελλάδα. Ο Μιχάλης Αρβανίτης, πάντως, το βλέπει σαν το πρώτο μεγάλο βήμα σε ένα τυρί το οποίο συνεχίζει να «δουλεύει» για περαιτέρω εξέλιξη.

Τη διανομή έχει αναλάβει η γνωστή εταιρία εκλεκτών τροφίμων «Ορίζοντες» και θα το βρείτε κάτω από την ετικέτα επιλεγμένων τυριών Bliss Point σε αρκετά σημεία πώλησης. Μεταξύ τους, τα s/m Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, Μασούτης, Χαλκιαδάκης.

Τυροκομείο Αρβανίτη, Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310 709559310 709559, Πληροφορίες σημείων πώλησης: “Ορίζοντες”, Λάκκωμα Χαλκιδικής τηλ. 23990 20424

Επίσης...

10+1 νηστίσιμες συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Επιλέξαμε τις αγαπημένες μας παραδοσιακές (και μη) συνταγές για ορεκτικά, κυρίως και γλυκά

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

Περισσότερα από

Τυρινή, η εβδομάδα που γιορτάζει το τυρί!

H τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.