ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Proveleggios, όχι ένα ακόμη εστιατόριο

Το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και της ομάδας του Nolan έρχεται να δώσει το κάτι διαφορετικό στη γαστρονομική Αθήνα.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ 2020

Φανταστείτε μια ομάδα μαγείρων που τους δίνεις το χώρο και τα υλικά να πειραματιστούν, να καταπιαστούν με συνταγές και πρώτες ύλες. Βάζεις ξυλόφουρνους, ανοιχτές φωτιές, ψυγεία και χώρους ξεκούρασης και ζύμωσης των υλικών. Πόσες διαφορετικές τεχνικές χωράνε σε έναν κεφτέ; Πόσα είδη πυτιάς μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ένα τυρί; Τι σημαίνει να χρησιμοποιήσεις το ένα ή το άλλο αλεύρι για να φτιάξεις μια πίτσα; Τα ερωτήματα μιας κουζίνας δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε απαντιούνται από την μια μέρα στην άλλη.

Φανταστείτε τώρα σε αυτόν το χώρο να βάλεις και καλεσμένους. Ανθρώπους που όχι μόνο θέλουν να φάνε, αλλά να γίνουν μέρος της διαδικασίας. Να φέρνουν την παρέα τους και να δοκιμάζουν το αποτέλεσμα, να μπλέκονται στα πόδια των μαγείρων, να τρώνε και να πίνουν, όντες μέρος ενός εν εξελίξει πρότζεκτ φαγητού. Καινοτόμο; Απρόσμενο; Αδύνατο; Ό,τι κι αν είναι, αυτό θέλει να κάνει ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Κώστας Πισσιώτης, ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης και η ομάδα του Nolan στον καινούριο της χώρο. Ο PROVELEGGIOΣ, όπως ακριβώς ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο που τον στεγάζει, ο οποίος δεν έχτιζε απλώς σπίτια αλλά σκεφτόταν πάνω στον τόπο, δεν θέλει μόνο να φτιάχνει φαγητό: θέλει να σκέφτεται πάνω σε αυτό. Να δοκιμάζει, να πειραματίζεται, να ψάχνει πρώτες ύλες, να επανεφεύρει διαρκώς τον εαυτό του και το μενού του, να επιχειρεί καθημερινά να καταλήξει στη χαρτογράφηση του DNA της ομάδας του και να τροφοδοτεί με γνώσεις και τεχνικές το σύμπαν που φιλοδοξεί να φτιάξει -να γίνει η μήτρα του.

Proveleggios, όχι ένα ακόμη εστιατόριο

Το φαγητό

Ναι ωραία όλα αυτά, αλλά τι φαγητό σερβίρει; Η ερώτηση-μαχαιριά. Λογικό. Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι θα έρθει να φάει. Η απάντηση είναι νόστιμο. Δεν είναι ικανοποιητική για όλους. Όμως, όπως και στο Nolan 4 χρόνια πριν, δεν υπάρχει η ανάγκη να οριοθετηθεί η κουζίνα. Στον PROVELEGGIOΣ τρώμε κεφτεδάκια και pork ribs τη μία μέρα και μαγειρευτά την άλλη, βγαίνουν πίτσες από τον ξυλόφουρνο και δικό τους ψωμί, τα δικά τους τυριά, το δικό τους παγωτό, τη δική τους μπίρα. Μια επιβλητική και εξαιρετικά ενημερωμένη μπάρα κυριαρχεί στο χώρο, οι μουσικές παίζονται δυνατά, το μενού είναι ρευστό ανάλογα με το σε τι πειραματίζεται κάθε μέρα η κουζίνα.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ 1

Η πρόσοψη

Περίπλοκο και λαβυρινθώδες; Ίσως. Αλλά κατά βάση απλό. Αν έπρεπε να παραλληλίσει κάποιος την μαγειρική ιδέα πίσω από τον "PROVELEGGIOΣ" με ένα καλλιτεχνικό ρεύμα θα έπρεπε να στραφεί στο Bauhaus. Απλότητα, λειτουργικότητα, απόρριψη κάθε διακοσμητικού στοιχείου γιατί τα ίδια τα υλικά εμπεριέχουν ένα είδος φυσικής και εγγενούς αξίας. Τι τύχη, αυτό ακριβώς πρέσβευε και ο Αριστομένης Προβελέγγιος που σχεδίασε το ιστορικό κτίριο το οποίο μας στεγάζει. Με αυτό έρχεται σε διάλογο ο εικαστικός Παύλος Τσάκωνας, ο άνθρωπος πίσω από τοιχογραφίες στον δημόσιο χώρο όπως το Τwo Hands στην Πειραιώς, που ανέλαβε να φιλοτεχνήσει την πρόσοψη μας και πέρασε 3 εβδομάδες σκαρφαλωμένος στις σκαλωσιές "υφαίνοντας" τη ζωγραφικά.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ 3

Info

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
Τηλ. 210 5234749

Επίσης...

Alfresco dining στον δροσερό κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το Natu κάνει πιο ενδιαφέρον το καλοκαίρι στην Κηφισιά.

Balthazar: Ίσως πιο απολαυστικό από κάθε άλλη φορά

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που το Balthazar είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά στέκια της καλοκαιρινής Αθήνας

Περισσότερα από

Στον κήπο του 48 Urban Garden για after office cocktails

Το πιο urban chic σημείο της πόλης σε υποδέχεται ξανά.

Spoild: Ένα πρωτοποριακό ice-cream bar

Ένα ειδικό κομπρεσέρ δίνει στο -δικής του παραγωγής gelato- μια μοναδική, βελούδινη μορφή, σε παγωτό ή milkshake

Φίνα γλυκά στον κατάφυτο κήπο του Artisanal

Καλοκαιρινές απολαύσεις στο Artisanal.

Το Caravin Wine Bar σε ταξιδεύει business class

Στο Caravin Wine Bar 5 ατομικά θεματικά μενού σε μεταφέρουν με ασφάλεια σε 5 διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

To Άνετον μας ξανασυστήνεται

Καλοκαίρι στο Άνετον με μεσογειακές γεύσεις και δροσιστικά cocktails.

Το Naif στρέφει το ενδιαφέρον πίσω από τη Στέγη

Ευχάριστος χώρος, προσεγμένο μενού και πραγματικά χαλαρή διάθεση.

Το Beefbar κάνει πιο ενδιαφέρουσα την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Η νέα πρόταση στον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Four Seasons φέρνει κοσμοπολίτικες γεύσεις και φρέσκο αέρα.

Η fusion και cool κουζίνα του The Royal Monkey

Ο σεφ Γιάννης Λιόκας παρουσιάζει μία διαφορετική αλλά εξίσου νόστιμη πτυχή του στο πανέμορφο bar-restaurant της Κηφισιάς.

Point-a: Καλοκαιρινές βραδιές με την Ακρόπολη στο background

Ένα από τα πιο ωραία rooftops της πόλης επιστρέφει.

Vintage, ένα νόστιμο playground του κρασιού

Μία εκπληκτική συλλογή κρασιών, αμέτρητες επιλογές σε ποτήρι και καλοφτιαγμένα πιάτα κάνουν τη διαφορά στο wine bar-bistro της οδού Μητροπόλεως.