ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Το Feyrouz έφερε αέρα Ανατολής στο κέντρο της Αθήνας

Ιμπρίκ καφέ, καραμελωμένα καζάν ντιπί και θεϊκός μπακλαβάς.

FEYROUZ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ο αέρας ανατολής που φυσάει στην οδό Καρόρη φέρνει μαζί του χίλιες και μία γεύσεις, από το Λεβάντες και τη Μέση Ανατολή. Σερμπέτια, ιμπρίκ καφέ, χρυσαφένια κιουνεφέ, καραμελωμένα καζάν ντιπί και μπακλαβάδες που γλείφεις το σιρόπι από τα δάχτυλά σου σε περιμένουν στο νέο Feyrouz, που άνοιξε τις πόρτες του ακριβώς απέναντι από το πρώτο μαγαζί που μετράει πλέον πέντε χρόνια ζωής.

Το καινούργιο Feyrouz βρήκε το σπίτι σου σε ένα νεοκλασικό που χτίστηκε το 1936 και που μετά από αρκετή εργασία των τωρινών του ιδιοκτητών μεταμορφώθηκε σε έναν ευήλιο και ζεστό χώρο, έτοιμο να σε υποδεχτεί ακόμα και μόνη σου για να απολαύσεις καφέ ψημένο στη φωτιά και ολόφρεσκα ανατολίτικα γλυκά.

Το Feyrouz έφερε αέρα Ανατολής στο κέντρο της Αθήνας

"Μετά από μία έρευνα στο παρελθόν του Λεβάντες και της Μέσης Ανατολής, στην Τουρκία πριν τον ισλαμισμό, στους Σούφι, θεώρησα ότι έπρεπε να βρεθεί ένα νέο σπίτι για το εγχείρημά μας" μου λέει ο Αντρέας. "Το τελετουργικό στο φαγητό, η συνύπαρξη των ανθρώπων, η σχέση με τη θρησκεία, η εποχικότητα και η εντοπιότητα - όλα αυτά τα λάβαμε υπόψη μας στην έρευνά μας και σε συνδυασμό με την ουσιαστική σχέση που έχει η μητέρα μας με τη μαγειρική και την ανατολίτικη κουζίνα (καθώς έχει καταγωγή από την Αντιόχεια) και το γεγονός ότι ο πατέρας μας είναι Ρωμιός της Πόλης, μας οδήγησαν εδώ" συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Feyrouz

Στο νέο Feyrouz, η παράδοση αντιμετωπίζεται με σεβασμό αλλά και διάθεση για άπλετο πειραματισμό. Εδώ, θα πιεις single estate καφέ στο μπρίκι (από Κολομβία) αλλά και από χαρμάνι που ανήκει αποκλειστικά στο μαγαζί, θα απολαύσεις καζάν ντιπί καραμελωμένο και από τις δύο πλευρές, με κατσικίσιο γάλα και ζαχαροκάλαμο, "για να παίξουμε με τις οξύτητες" όπως λέει και ο Αντρέας, θα δοκιμάσεις έναν μπακλαβά με αληθινό φιστίκι και φύλλο με φαγόπυρο ανοιγμένο καθημερινά από τη μαμά Φεϊρούζ και κιουνεφέ με μέλι κουμαριάς, μυζήθρα και λίγη γραβιέρα και θα μυηθείς στα "μαγικά" σερμπέτια. "Δεν μας πειράζει να υπερβάλλουμε λίγο για να ενθουσιαστούμε. Θέλουμε το παιχνίδι" μου λέει ο Αντρέας χαμογελώντας, ενώ συνεχίζει να μιλάει για μπαχαρικά και ζυμάρια - δύο διαφορετικές κατηγορίες που θα αποτελέσουν σημαντικό θέμα στο μαγαζί.

feyrouz

Ο ενθουσιασμός δεν σταματά όμως μόνο στο παιχνίδι των γεύσεων, αλλά συνεχίζεται και στη δυναμική που κρύβει το επόμενο βήμα της οικογένειας Feyrouz: να κρατηθεί κάτι από τον παλιό χαρακτήρα της πόλης και να αναδειχθεί η κουλτούρα του φαγητού, η φιλοξενία και η εγγύτητα. "Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο σε κάλεσμα από έναν νόστιμο μπακλαβά. Στην Τουρκία πρώτα παραγγέλνεις γλυκό και μετά κάθεσαι να φας αλμυρό" κλείνει τη συζήτηση ο Αντρέας. "Ας ήταν περισσότερες οι γωνιές στο κέντρο σαν αυτή της Καρόρη και Αγάθωνος" λέω από μέσα μου κρατώντας σφιχτά το γλυκό που μου έδωσε για τον δρόμο.


Info

Feyrouz, Καρόρη & Αγάθωνος, Μοναστηράκι, τηλ. 2130318060

Επίσης...

Tasty Awards 22: Τα (πιο) fine dining εστιατόρια της πόλης

Τα υποψήφια εστιατόρια των Tasty Awards 2022 στην κατηγορία FINE DINING.

Τι είναι τελικά αυτό το Line για το οποίο μιλά όλη η Αθήνα

Το τολμηρό project των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου είναι ένα ινστιτούτο γεύσης εν τη γενέσει του.

Περισσότερα από

Tasty Awards 2022: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι "Ιταλοί" της Αθήνας

Τα υποψήφια εστιατόρια των Tasty Awards 2022 στην κατηγορία THE ITALIANS.

Tasty Awards 2022:Αυτοί είναι οι πιο "δημιουργικοί Έλληνες"

Τα υποψήφια εστιατόρια των Tasty Awards 2022 στην κατηγορία CREATIVE GREEKS.

Tasty Awards 2022: Πού βγαίνουμε για 'fooding & drinking';

Τα υποψήφια εστιατόρια των Tasty Awards 2022 στην κατηγορία BAR & WINE RESTAURANTS.

Tasty Awards 2022: Για ψάρι και θαλασσινά στα καλύτερα

Τα υποψήφια εστιατόρια των Tasty Awards 2022 στην κατηγορία 100% FISH & SEAFOOD.

Τα εστιατόρια που γνωρίζουν από καλό κρέας

Τα εστιατόρια των Tasty Awards 2022 στην κατηγορία 100% Meat.

Τα εστιατόρια που ποντάρουν στην πεντάστερη γαστρονομία

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Hotel Restaurants των Tasty Awards 2022.

Τα εστιατόρια που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Casual Dining των Tasty Awards 2022.

Τα αθηναϊκά εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους

Εμείς απολαμβάνουμε, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και ψηφίζουμε.

Tasty Awards 2022: Ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο στην Αθήνα;

Τα μοναδικά βραβεία γεύσης που ψηφίζονται από το κοινό επιστρέφουν.

Τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου για φέτος

Η λίστα των World's 50 Best Bars περιλαμβάνει The Clumsies και Baba Au Rum (ξανά).