Υλικά
2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. γάλα
1 φλ. μαργαρίνη ή βούτυρο
4 αβγά
2 ½ κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 γερή πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
2 δόσεις βανιλίνη
Ξύσμα από 1 λάιμ
1 κ.σ. χυμός λάιμ
Για το γαρνίρισμα:
¾ φλ. βούτυρο
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1 φρέσκος ώριμος ανανάς κομμένος σε φέτες ή μια κονσέρβα ανανά σε σιρόπι γύρω στα 300 γρ. (καθαρό βάρος)
Λίγα ολόκληρα φουντούκια καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 24 εκ.
και βάθους 5 εκ.
και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Ετοιμάζουμε τα φρούτα: ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο στον πάτο του ταψιού, ρίχνουμε επάνω στο βούτυρο ομοιόμορφα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε προσεκτικά να ενωθούν.
Τακτοποιούμε επάνω στο μείγμα τις φέτες του ανανά καλά στραγγισμένες (αν είναι από κονσέρβα) και στη μέση κάθε φέτας καθώς και στα κενά ανάμεσα στις φέτες από ένα φουντούκι. Ετοιμάζουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι και προσθέτουμε το ξύσμα του λάιμ.
Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και, όταν ασπρίσουν, προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα να φουσκώσει το μείγμα.
Ρίχνουμε το γάλα λίγο-λίγο και το χυμό του λάιμ και δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν σβόλοι.
Ρίχνουμε τον χυλό επάνω στον ανανά και ψήνουμε για 40 -45 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει το κέικ από τις άκρες.
Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε σε σχάρα, χαλαρώνουμε το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας με μαχαίρι.
Βάζουμε επάνω στη φόρμα την πιατέλα που θα σερβίρουμε το κέικ, πιάνουμε σφιχτά τη φόρμα και την πιατέλα μαζί και αναποδογυρίζουμε.
Χτυπάμε με τη γροθιά μας το κάτω μέρος της φόρμας να ξεκολλήσει το κέικ και αφήνουμε 5 λεπτά.
Μετά ανασηκώνουμε προσεκτικά τη φόρμα.
Κόβουμε το κέικ αφού κρυώσει καλά.
Α.Τ.