Υλικά
500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά
300 γρ. αλεύρι από βρώμη
200 γρ. αλεύρι από σίκαλη
20 γρ. ξερή μαγιά
20 γρ. αλάτι (1 ½ κ.γ )
400 ml χλιαρό νερό (όχι βραστό/καυτό/ζεματιστό)
250 ml κεφίρ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φλ. κράνμπερις, αν θέλουμε
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε μεγάλη βαριά λεκάνη, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ, διαλύουμε καλά τη μαγιά σε 2 κ.σ από το χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στα αλεύρια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μισό από το νερό.
Ζυμώνουμε να απορροφηθεί το νερό και ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό και το κεφίρ, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε μέχρι έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη –αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
Το ζύμωμα, θα μας πάρει γύρω στα 10 λεπτά.
Αν δεν έχουμε βαριά λεκάνη, μόλις απορροφήσει το αλεύρι τα υγρά μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο καθαρό τραπέζι για να μπορούμε να ζυμώσουμε καλύτερα (λόγω της σταθερότητας της επιφάνειας).
Ρίχνουμε μέσα τα κράνμπερις αν θέλουμε και ξαναζυμώνουμε 3 -5 λεπτά.
Βάζουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο 20ο C για 40 λεπτά, να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνουμε, φτιάχνουμε ένα ή δύο μικρότερα καρβέλια σε ό,τι σχήμα θέλουμε, αλείφουμε ένα ή δύο στρογγυλά βαθουλά ή μια ή δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ με ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το/τα καρβέλι/α.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 20ο C μέχρι να διπλασιαστεί/ούν σε μέγεθος.
Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και το κρατάμε σκεπασμένο χαλαρά με κουβέρτα, μακριά από ρεύματα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 -200ο, ξεσκεπάζουμε το ψωμί και το φουρνίζουμε αμέσως.
Ψήνουμε το ψωμί για 40 -45 λεπτά, να κάνει χρυσοκάστανη κρούστα.
Α.Τ.