Υλικά
• 400 γρ. ρύζιΥλικά
• 2 αχλάδια (κάιζερ) καθαρισμένα και κομμένα τετραγωνάκια
• 200 γρ. γκοργκοντζόλα
• 150 γρ. βούτυρο (100 γρ. στην αρχή και 50 γρ. για το δέσιμο)
• 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
• 1 εσαλότ ψιλοκομμένο (κι αν δε βρεις, ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι)
• 1 ποτήρι λευκό κρασί
• 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνω το βούτυρο σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτω το εσαλότ και τσιγαρίζω.
Το αφαιρώ από την κατσαρόλα, προσθέτω το αχλάδι και το σοτάρω.
Ανεβάζω τη φωτιά και τότε προσθέτω το ρύζι και το καβουρδίζω για 3-4 λεπτά.
Σβήνω με το λευκό κρασί, ρίχνω ξανά το σοφρίτο,* ανακατεύω καλά μέχρι να εξατμιστεί.
Ελέγχω τη γεύση ως προς το αλάτι και το πιπέρι.
Σε μία κατσαρόλα έχω βάλει το ζωμό να βράζει και ξεκινάω να τον ρίχνω, κουτάλα κουτάλα, στο ρύζι, πάντα σε ζεστή φωτιά.
Κάθε φορά που εξατμίζεται λίγο ο ζωμός επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία, ανακατεύοντας συνέχεια.
Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο, ρίχνω την γκοργκοντζόλα και το άλλο αχλάδι, ανακατεύοντας.
Μετά από 20 λεπτά περίπου από τη στιγμή που θα ρίξω το ρύζι, το ριζότο μου είναι έτοιμο.
Προσθέτω την παρμεζάνα και το βούτυρο για το δέσιμο εκτός φωτιάς.
Το αφήνω να σταθεί, σκεπασμένο, για 2-3 λεπτά και το σερβίρω.* Σοφρίτο κρεμμυδιού Updated: 08/09/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 05/12/13