Υλικά
500 γρ. ρεβίθιαΥλικά
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκ.σκόρδο
3 πορτοκάλια
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
1 φλ.τσ. φρέσκο κόλιαντρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Έχουμε βάλει τα ρεβίθια να μουλιάσουν για 12-14 ώρες.
Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο.
Βάζουμε τα ρεβίθια σε πυρίμαχο σκεύος -κατά προτίμηση με σκέπασμα (γάστρα)- μαζί με το ένα κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες και τα σκεπάζουμε με νερό.
Σκεπάζουμε το σκεύος με το σκέπασμά του ή με αλουμινόχαρτο που κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια αρκετά, αλλά όχι τελείως (περίπου 1.20)΄.
Αφαιρούμε τη φλούδα από το ένα πορτοκάλι με κοφτερό μαχαιράκι, προσέχοντας να πάρουμε μόνο το κίτρινο μέρος.
Την κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
Στύβουμε τα άλλα δύο πορτοκάλια και κρατάμε το χυμό.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και κόβουμε κάθε σκελίδα στα δύο.
Βγάζουμε τα ρεβίθια από το φούρνο και στο ζουμί που έμεινε προσθέτουμε το χυμό, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τη φλούδα, τη δάφνη, το μπούκοβο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ξανασκεπάζουμε το σκεύος και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν, να πιουν το ζουμί τους και να μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα, πράγμα που θα χρειαστεί 1.40'-2 ώρες.
Τα βγάζουμε, τα ανακατεύουμε προσεκτικά και πασπαλίζουμε επάνω τον κόλιαντρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.