Υλικά
3 κ.σ. βούτυρο Υλικά (για 4 άτομα)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ψιλοκομμένη πανσέτα
450 γρ. ρύζι τύπου αρμπόριο
125 ml λευκό ξηρό κρασί
750 ml ζωμός βοδινού
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
75 γρ. χαμόν σεράνο κομμένο σε κυβάκια
6 κ.σ. κρέμα γάλακτος
4-5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη ή σε φλοίδες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνετε το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
Προσθέτετε την πανσέτα και τη σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
Δυναμώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά.
Ρίχνετε το κρασί και όταν εξατμιστεί τελείως, προσθέτετε σταδιακά το ζωμό, φροντίζοντας να μη στεγνώνει το ρύζι, αλλά ούτε και να κολυμπάει στα υγρά.
Συνεχίζετε μ’ αυτόν το ρυθμό για 15-18 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κάπως το ρύζι.
Πριν το κατεβάσετε, προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το χαμόν, την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα ανακατεύοντας έτσι ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Σερβίρετε το ριζότο αμέσως.