Follow us

Maison d’ Olive: ένα σπίτι για την αφρόκρεμα των ελληνικών ε.π. ελαιολάδων

Η πρώτη boutique ε.π. ελαιολάδου άνοιξε στο Κολωνάκι.

Maison d’ Olive: ένα σπίτι για την αφρόκρεμα των ελληνικών ε.π. ελαιολάδων

Είναι πραγματικά ευχάριστη είδηση ένα εξειδικευμένο μαγαζί να συγκεντρώνει πάνω από 140 διακεκριμένα ελληνικά ε.π. ελαιόλαδα, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ελίτ του πιο πολύτιμου προϊόντος της χώρας μας…

Ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί στην πατρίδα της ελιάς ένας χώρος αφιερωμένος στο ε.π. ελαιόλαδο. Τα πραγματικά υψηλής ποιότητας ε.π. ελαιόλαδα που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια ανεβάζοντας το επίπεδο του τομέα στη χώρα μας, αναζητούσαν ένα «σπίτι» ώστε να γνωρίσουν στο κοινό την ξεχωριστή προσωπικότητα που χαρίζει η ποικιλία, ο ελαιώνας, η ιδιαίτερη πατρίδα, η διαχείριση από το δέντρο μέχρι την τυποποίηση. Γιατί ακριβώς έτσι συμβαίνει με το ελαιόλαδο, όπως και με το κρασί.

Maison d’ Olive: ένα σπίτι για την αφρόκρεμα των ελληνικών ε.π. ελαιολάδων

Το Maison d’ Olive, στον μικρό αλλά συμπαθητικό του χώρο δεν αποκαλύπτει εκ πρώτης όψεως τον θησαυρό που φιλοξενεί: μιλάμε για 140 περίπου ελληνικά ε.π. ελαιόλαδα και άλλα 40 εισαγωγής -κυρίως από Ισπανία- όλα επιλεγμένα για την εξαιρετική τους ποιότητα και με ανάλογες βραβεύσεις. Το μάτι μου πήρε πολλά γνωστά διαμαντάκια αλλά και κάποια που δεν γνώριζα όπως, για παράδειγμα, το Castello del Barone από την ποικιλία Πατρινή, μια νέα σχετικά κυκλοφορία από την Πάτρα. Το σημαντικό όμως εδώ είναι ότι θα μιλήσεις με γνώστες του χώρου, που θα σου δώσουν τη σωστή πληροφόρηση και θα σε κατευθύνουν ανάλογα σε αυτό που χρειάζεσαι, είτε είναι ένα outstanding ε.π. ελαιόλαδο που θα το απολαύσεις σταγόνα-σταγόνα, είτε προορίζεται για το καθημερινό σου τραπέζι. Γιατί υπάρχουν απ΄ όλα. Εξάλλου, οι ιδιοκτήτες παράγουν και το δικό τους ελαιόλαδο. Εξυπακούεται, ότι αντιπροσωπεύονται με τις πιο δυνατές ετικέτες τους όλες οι περιοχές της χώρας, από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα, από τη Ροδόπη μέχρι την Κρήτη, από την Κέρκυρα μέχρι τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη, Χαλκιδική, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία και φυσικά όλη η Πελοπόννησος…

Παράλληλα, στα ράφια βρίσκεις φυσικά αρωματισμένα ελαιόλαδα, ελιές και πατέ ελιάς, σκέτα ή συνδυασμένα με άλλα προϊόντα. Ξεχωρίζουν τα προϊόντα Constantin Potou, δικής τους παραγωγής, αλλά και οι επίσης premium ελιές και πατέ ελιάς Amvrelia της Άρτας. Ξεχωρίσαμε την tapenade ελιάς Καλαμών με αντζούγια, το πατέ πράσινης ελιάς Καλαμών με κόκκινη πιπεριά, το πατέ “μεσσηνιακή ριγανάδα” -όλα της φίρμας Potou, αλλά επιφυλασσόμαστε για μια γευσιγνωσία όλης της σειράς.

Διάφορα προϊόντα deli-λιχουδιές από την Ελλάδα μεταξύ των οποίων τυριά και αλλαντικά -σε περιορισμένη ποικιλία- πλαισιώνουν το κυρίως θέμα και βοηθούν να συμπληρωθεί ένα πολύ ενδιαφέρον “καλάθι δώρου”, σε καλόγουστη συσκευασία. Επίσης, βρίσκουμε μια σειρά κρασιών διεθνούς κυρίως αμπελώνα και κάποια ελληνικά στην κάβα, που εμπλουτίζεται σταδιακά. Ρίξτε μια ματιά και στα ιδιαίτερα κεραμικά "LL“- Lovely Living Collection by Maison d' Olive, μια σειρά χειροποίητα κεραμικά σκεύη, κούπες και πιατέλες για πολλαπλές χρήσεις, αποκλειστικής διάθεσης.

Το “Olive me” εξάλλου, δίνει μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε το ε.π. ελαιόλαδο: στο κατάστημα διοργανώνονται κατά διαστήματα γευσιγνωσίες ελαιολάδων και μίνι-σεμινάρια για το ελαιόλαδο. Σε αυτά, ένας ειδικός του τομέα σας μαθαίνει τα βασικά της γεύσης του εξ. παρθένου ελαιολάδου: Οξύτητα -Φρουτώδες- Πικρό -Πικάντικο, εισαγωγή στη δοκιμή με δοκιμή τεσσάρων εξ. παρθένων ελαιολάδων, συνδυασμός φαγητού και εξ. παρθένου ελαιολάδου. Τα μίνι-μαθήματα είναι ατομικά ή για γκρουπ 4-8 ατόμων. Ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τις προγραμματισμένες γευσιγνωσίες.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο ζεύγος Κωνσταντίνου και Αρετής Ποτού, όχι τυχαία. Πρόκειται για ανθρώπους του χώρου, αφού και οι ίδιοι παράγουν και τυποποιούν τα δικά τους ε.π. ελαιόλαδα από τους ελαιώνες της οικογένειας Ποτού στη Μεσσηνία. Ο Κωνσταντίνος Ποτού είναι χημικός μηχανικός, παραγωγός και ειδικός σε θέματα τεχνογνωσίας και η Αρετή Σουγκάρη-Ποτού είναι γευσιγνώστρια και ειδική σε θέματα ποιοτικού ελέγχου. Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι η σχέση της οικογένειας Ποτού με το ελαιόλαδο πάει πολύ πίσω, στον 19ο αιώνα. Τότε, έφτασε στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόγονός τους Jacques Nicolas Potou, “ταξιδιώτης, καλλιεργητής και έμπορος ελαιολάδου και κρασιού από το Poitier της Γαλλίας” κι εγκαταστάθηκε στη Σίφνο. Ο παππούς ενώθηκε μέσω γάμου με την οικογένεια Μακρή από την Καλαμάτα, με μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και το ελαιόλαδο από ποικιλία Κορωνέικη κι έτσι έφτασαν στο σήμερα να λογίζονται “6η γενιά παραγωγών ελαιολάδου”. Maison d’ Olive, Ξανθίππου 7-9 Κολωνάκι, τηλ. 21 1735 3912

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;