Follow us

Ο Άρης Βεζενές και ο Τίτος Καριπίδης προτείνουν για τις γιορτές

Να πάμε λίγο πίσω; Τότε που Χριστούγεννα σήμαιναν αγωνία για το δώρο του Άη Βασίλη, ξύπνημα αξημέρωτα για τα κάλαντα, χαρά γενικότερη, και γεύσεις;

Ο Άρης Βεζενές και ο Τίτος Καριπίδης προτείνουν για τις γιορτές

Πολλές γεύσεις. Γλυκιές και αλμυρές.

Η μόνη, ίσως, εποχή του χρόνου που δεν ακουγόταν η φράση: "Άστο κάτω το γλυκό, θα έρθει ένας άνθρωπος και δεν θα έχω τί να τον κεράσω!"

0

Αυτήν την εποχή θυμηθήκαμε, παρέα με έξι κορυφαίους σεφ και έξι bartenders, που μοιράζονται μαζί μας την αγαπημένη τους συνταγή, για γλυκό ή αλμυρό πιάτο και κοκτέιλ με Mataroa Gin, δημιουργώντας ξεχωριστά «ζευγάρια» σε ένα μοναδικό pairing.

Οι εμπνευστές του δεύτερου γευστικού ζευγαριού είναι οι εξής:
Άρης Βεζενές και Τίτος Καριπίδης

Ιδού, λοιπόν, οι γευστικές τους προτάσεις για τις πιο λαμπερές μέρες της χρονιάς μαζί με την έμπνευση του καθενός!

Καλή απόλαυση!

Ο Άρης Βεζενές και ο Τίτος Καριπίδης προτείνουν για τις γιορτές

Άρης Βεζενές

Σεφ και ιδιοκτήτης Vezene & Birdman

Έμπνευση

“Το κάρβουνο, ο καπνός και η διαδικασία του καψαλίσματος είναι θεμέλιος λίθος στην κουζίνα του Vezene από το 2008. Κατάφερα να περάσω την ίδια φιλοσοφία στην ιαπωνική κουζίνα, όχι με φλόγιστρο όπως συνηθίζεται στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, αλλά συνοδεία καπνού, τον οποίο παράγουμε καίγοντας ιαπωνικό κάρβουνο. Με τον καπνό πέτυχα την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στις γήινες νότες και την ντελικάτη γεύση ενός Wagyu υψηλού ενδομυϊκού λίπους. Με αυτό το μοναδικό starter πιάτο έχω καταφέρει να μυήσω στον υπέροχο κόσμο της ιαπωνικής κουζίνας ακόμα και άτομα που δεν είναι συνηθισμένα σε raw γεύσεις.”

Συνταγή

Birdman Tataki
90 γρ. D-rump cut
15 ml λάδι Ponzu *
5 γρ. τσάιβς
Γαρνιτούρα: Φύτρες
*Λάδι Ponzu: Σάλτσα σόγιας, yuzu, λάιμ, έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού.

Εκτέλεση
Παίρνετε το κομμάτι βοδινού (το οποίο θα είναι σαν ρολό) και το θωρακίζετε εξωτερικά από όλες τις πλευρές του, ίσα να ροδίσει. Το αφήνετε να ξεκουραστεί και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε με μια κίνηση λεπτές φέτες. Τις απλώνετε σε ένα μικρό πιάτο κολλητά την μια δίπλα στην άλλη μέχρι να καλύψετε όλη την επιφάνεια του πιάτου. Ραντίζετε με αρκετή από την Ponzu oil, προσθέτετε το σχινόπρασο, αλατοπιπερώνετε και γαρνίρετε με τις φύτρες και ένα κομμάτι lime.

Τίτο Καριπίδης

Βar Μanager Vezene, Birdman & Vezene Santorini

Έμπνευση

“Η έμπνευση για αυτό το ποτό μου ήρθε από παιδικές γνώριμες οικογενειακές εικόνες, από αμερικάνικες ταινίες, στις οποίες, σε κάθε “fancy” γιορτή όλοι έπιναν αυτό το ποτό στο περίεργο ποτήρι με την ελιά ή ακριβά ουίσκι σε ωραία σκαλιστά ποτήρια, με μουσική υπόκρουση τους ήχους του συγκροτήματος των Pink Martini. Μόλις έπεσε στα χέρια μου το Mataroa Pink, ήξερα ακριβώς τι θέλω να κάνω και πώς θα το ονομάσω. Συνδύασα όλες αυτές τις εικόνες με μια Birdman πινελιά και κάπως έτσι βγήκε το Pink Martini.”

Συνταγή

Pink Martini
35 ml Mataroa Pink Gin
35 ml Sake (ginjo)
3 ml Lagavulin
Ποτήρι: Coupé
Γαρνιτούρα: Pickled Edammame*
Μέθοδος: Stir

*Pickle
500 γρ. μηλόξυδο
500 γρ. λευκό ξηρό κρασί
225 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
2 γρ. σπόροι κορίανδρου
5 γρ. λευκοί πιπερόκοκκοι
2 κλαδάκια θυμάρι

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζετε στους 80 ºC, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν την χρήση. Φυλάσσεται στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;