Follow us

"Ταλιατέλες" σουπιάς με σάλτσα ντομάτας και το μελάνι τους

"Ταλιατέλες" σουπιάς με σάλτσα ντομάτας και το μελάνι τους

υλικά

1 κ. σουπιές φρέσκιες
1/2 κ. ντομάτες στον τρίφτη ή ανάλογες από κουτί
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, τριμμένες
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές και αφαιρούμε προσεκτικά τα σακουλάκια με το μελάνι τους. Τα διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι με μερικές κ.σ. χλιαρό νερό. Πάνω σε ξύλο κοπής κόβουμε τις σουπιές σε στενές λωρίδες, σαν ταλιατέλες και χωρίζουμε τα πλοκάμια ένα- ένα. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3'-4', μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τη σουπιά λίγη- λίγη, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μερικά λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, το μελάνι, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να σιγοβράσουν μισοσκεπασμένες, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσουν. Λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε το μισό μαϊντανό, ενώ γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο τα πιάτα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…