Follow us

Fregola, το γευστικό ζυμαρικό της Σαρδηνίας

Fregola, το γευστικό ζυμαρικό της Σαρδηνίας

H fregola Sarda ή fregula, όπως προφέρεται στην πατρίδα της τη Σαρδηνία, έχει αποδειχθεί πως είναι το παλαιότερο ζυμαρικό της Ιταλίας -ίσως και όχι μόνο της Ιταλίας. Τα μικρά μπαλάκια σε διάφορες διαστάσεις, διαμέτρου μεταξύ 2 και 6 χιλ., που θυμίζουν το μαροκινό κους κους, παρασκευάζονται από σκληρό σιτάρι και κατόπιν ψήνονται στον φούρνο, γεγονός που τους χαρίζει ξεροψημένη όψη και μια υπέροχη ξηροκαρπάτη γεύση όταν μαγειρεύονται.

Και πώς μαγειρεύονται;

Fregola, το γευστικό ζυμαρικό της Σαρδηνίας

Με κάποιον ζωμό με τη μέθοδο του ριζότο, δηλαδή προσθέτοντας το υγρό σταδιακά και ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει το ζυμαρικό. Ταιριάζει με πολλά υλικά, με ντομάτα, με διάφορα κρεατικά, με λαχανικά, με ό,τι θέλεις έχοντας στο νου σου πώς θα έφτιαχνες ένα κριθαράκι. Αλλά το τέλειο ταίριασμά του γίνεται με όστρακα και ιδιαίτερα με αχιβάδες, που είναι και το παραδοσιακό φαγητό της Σαρδηνίας: fregola alle vongole!

Γνήσια fregola από τη Σαρδηνία βρήκαμε στο Chef Serra Delicatessen Food & Drink (Ιωάννου Αποστολοπούλου 61Α, Χαλάνδρι, 2130880747).

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;