Follow us

Σουπιές κρασάτες

Σουπιές κρασάτες

Υλικά

Υλικά

80-100 ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς τα σπόρια της κομμένη σε λωρίδες

αλάτι και 10-12 κόκκους πιπέρι, χοντροκοπανισμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κ. κ. κύμινο σε σποράκια ή σε σκόνη, αν προτιμάμε

1-2 κόκκους μπαχάρι

1 κιλό σουπιές (στο τέλος απομένουν περίπου 1/2 κιλό), καθαρισμένες από την εξωτερική τους μεμβράνη και κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 κουταλιά πελτές ντομάτας

200 ml κόκκινο, ξηρό ή ημίγλυκο κρασί

1-2 φύλλα δάφνης

1 κ. κ. μαύρη ζάχαρη (αν δεν χρησιμοποιήσετε ημίγλυκο κρασί)

1-2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ξύσμα από ½ πορτοκάλι ή ½ λεμόνι

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεσαία κατσαρόλα, διατηρώντας τη θερμοκρασία του στη μεσαία βαθμίδα.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και μια πρέζα αλάτι και τα αφήνουμε να μαραθούν για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το κύμινο, το μπαχάρι και το πιπέρι και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Προσθέτουμε τη σουπιά, την αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για άλλα 5 λεπτά και τότε προσθέτουμε τον πελτέ, προσπαθώντας να τον διαλύσουμε μέσα στη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στην κατσαρόλα και 2-3 λεπτά μετά ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη, τη ζάχαρη (αν την χρησιμοποιήσουμε) και το θυμάρι κι ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα και 10-15 λεπτά, φροντίζοντας να το ανακατεύουμε από καιρού εις καιρόν, μέχρι να μαλακώσει καλά η σουπιά.

Αν σε αυτό το διάστημα δούμε πως σώνεται η σάλτσα του, προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό.

Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού ή του λεμονιού κι ανακατεύουμε ξανά, αλλά πολύ προσεκτικά.

Συνήθως σερβίρουμε τις σουπιές αυτές με ένα σκέτο ρύζι, ατμού.

Θ.Τ.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.