Follow us

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Το περίτεχνο αβγό έγινε must πασχαλινό δώρο από το 1884, όταν ο γαλλικής καταγωγής Ρώσος κοσμηματοπώλης Fabergé δημιούργησε το πρώτο πολύτιμο αβγό του, δώρο του τσάρου Αλέξανδρου Γ΄ στη σύζυγό του. Ο διακοσμητικός χαρακτήρας του αβγού είχε καθιερωθεί πολύ νωρίτερα, βέβαια.

Αβγά και σοκολατένιες πασχαλινές δημιουργίες από επώνυμους και βραβευμένους pastry chefs, αβγά-έργα τέχνης, αβγά fine pâtisserie όχι απαραίτητα με το σχήμα που ξέρουμε, με υλικά υψηλής ποιότητας, αποτελούν το πιο ευγενικό πασχαλινό δώρο για μεγάλα παιδιά -κάποια και για μικρά- ανεξαρτήτως φύλου. Θα στολίζουν ανέγγιχτα τον χώρο μας μέχρι να έρθει η γλυκόπικρη ώρα να τα χαλάσουμε, με τις πιο γλυκές πασχαλινές ευχές.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια
"Madame Fraise"

"Madame Fraise"

Tο αγαπημένο "Madame Fraise" υποδέχεται το φετινό Πάσχα, μ’ ένα πρωτότυπο σοκολατένιο αβγό που θα εντυπωσιάσει, αλλά και το αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι, φτιαγμένο με οικογενειακή συνταγή που μας γυρίζει απολαυστικά πίσω στον χρόνο. Η ποιότητα των υλικών, η τεχνική και οι γεύσεις είναι δεδομένα. Οι pastry chefs του Madame Fraise, ο βραβευμένος Ευγένιος Βαρδακαστάνης και η Γεωργία Τσαμπάνη, έχουν ετοιμάσει ένα μεγάλο σοκολατένιο αβγό σε σε εκδοχή τούρτας, ένας ιδανικός επίλογος για να κλείσει το πασχαλινό τραπέζι. Είναι φτιαγμένο με σοκολάτα γάλακτος μαζί με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, που κάνουν παιχνίδι στην υφή, ενώ η επιφάνεια είναι διακοσμημένη με μια φωλίτσα από σοκολατένια "κλαδάκια" που περιέχει αβγουλάκια. Οι πιστοί του εξαιρετικού Noble panettone, εξ άλλου, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς θα το βρουν σε πασχαλινή limited-edition. Το πασχαλινό Noble panettone δεν θα μπορούσε παρά να έχει γεύση τσουρέκι σε συνδυασμό με πορτοκάλι confit και αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα και βανίλια Μαδαγασκάρης. ("Madame Fraise", Υμηττού 225, Παγκράτι, 2114186086)

Madame Fraise
"Madame Fraise"

"Ourse"

Στο "Ourse", ο βραβευμένος pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης μάς έχει συνηθίσει σε out of the box πασχαλινές δημιουργίες. Για φέτος, το γλυκό αρκουδάκι (οurse) που φωλιάζει στα ορεινά της Γλυφάδας, τρυπώνει χαριτωμένα σ΄ ένα διαφορετικό πασχαλινό αβγό, ενώνοντας το brand με το Πάσχα: μέσα από ένα "σπασμένο” πασχαλινό αβγό ξεπροβάλλει η αρκoυδίτσα-σήμα του γνωστού pastry shop! Το αβγό, με βάση από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, έχει γέμιση τραγανής πραλίνας αμυγδάλου ή πραλίνας φιστικιού Αιγίνης, ενώ το κέλυφος της αρκούδας είναι από λευκή σοκολάτα. Προσφέρεται σε όμορφο αμπαλάζ και είναι βέβαιο ότι θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Στο "Ourse", όμως, φτιάχνουν κι ένα ιδιαίτερο τσουρέκι με πλούσια πραλίνα με καραμελωμένο φουντούκι, σοκολάτα gianduja και ανθό αλατιού, που σίγουρα θα πάει παρέα με το ξεχωριστό αβγό τους. Αν βρεθείτε εκεί, δεν θα προσπεράσετε και τα νέα, ανοιξιάτικα γλυκά τους, με έμφαση στα φρέσκα φρούτα της εποχής. ("Ourse", Μυστρά 39, Γλυφάδα, 2121067019)

Ourse
"Ourse"

"Dimitris Economides"

O pastry chef-pastritect Dimitris Economides είναι συνώνυμος με αρτίστικες δημιουργίες, "αρχιτεκτονικά" σχεδιασμένες, σοφιστικέ και κομψές, με έμφαση στην τελειότητα της παρασκευής αλλά και στα υλικά, συχνά σπάνια, υψηλής ποιότητας -στοιχεία που του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό "pastritect”. Στη φετινή πασχαλινή "χάρμα ιδέσθαι" συλλογή του, θαυμάσαμε τρία είδη σοκολατένιων αβγών με διαφορετικό σχεδιασμό: το Crunch Tourbillon, από σοκολάτα γάλακτος 33%, το "διπλό" Noir et Lait από σοκολάτα γάλακτος 33% και σοκολάτα Noir 66% και το "τριπλό" Trinity από σοκολάτα γάλακτος 33%, σοκολάτα γάλακτος Hukambi 53% και σοκολάτα Noir 66%. Μαζί με αυτά, ένα κατακόκκινο κοτοπουλάκι, η Poule Rouge από σοκολάτα γάλακτος 33%, θα ενθουσιάσει μεγάλους και μικρούς! Φυσικά, θα βρείτε και το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι τους, με αρώματα από μαστίχα, κακουλέ, μαχλέπι και πορτοκάλι. ("Dimitris Economides", Λεωφ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 2106755000)

Dimitris Economides
"Dimitris Economides"

"In Love Again"

Στο γλυκύτατο "In Love Again" η pastry chef Φάνια Ανδρεάδη εκφράζεται με ευφάνταστες σε σύνθεση κι εμφάνιση δημιουργίες ενώ η vegan pastry chef Κατερίνα Θωμαΐδη επιμελείται το σεβαστό vegan κομμάτι. Για το Πάσχα, έχουν τρεις ακαταμάχητες προτάσεις με ανοιξιάτικη διάθεση και νότες εξωτικών φρούτων: ένα macaron-φωλιά, ένα "αβγό" από λευκή σοκολάτα κι εξωτικά φρούτα κι ένα "καρότο", vegan φυσικά. Το ακαταμάχητο ροζ macaron με crémeux λεμόνι-παπαρουνόσπορο και μαρμελάδα κεράσι φιλοξενεί μια φωλίτσα με τρία μίνι αβγουλάκια με κόκκινες πιτσιλιές. Το λαμπερό κίτρινο "αβγό" κάθεται επάνω σε crumble κακάο με passion fruit και περιέχει mousse σοκολάτας γάλακτος με νότες καραμέλας, καραμελωμένη μπανάνα, καραμέλα passion fruit και τραγανή βάση βάφλας. Το χαριτωμένο vegan καρότο-καρδούλα με το πράσινο κοτσανάκι έχει βάση carrot cake με pecan, mousse λευκής σοκολάτας με άρωμα ανανά και μαρμελάδα ανανά-μάνγκο. ("In Love Again" Κλείτου 3, 2103242627)

In Love Again
"In Love Again"

"The Zillers Pastry Bar"

Στο "The Zillers Pastry Bar", το νέο γλυκό talk of the town του κέντρου, που λειτουργεί σαν αναβίωση του παλιού ζαχαροπλαστείου με τα τραπεζάκια, ο βραβευμένος Γιώργος Πλατινός και η ομάδα του δημιουργούν σύνθετα, φινετσάτα γλυκίσματα που το κάνουν προορισμό. Για το Πάσχα προτείνουν σοκολατένια αβγά, κοτοπουλάκια και κουνελάκια με ρετρό διάθεση, που απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Καιρό είχαμε να δούμε, μάλιστα, τις αγαπημένες μικρές εκπλήξεις που έκρυβαν και τα παλιά αβγά στο εσωτερικό τους! Ένα αβγό από πικρή σοκολάτα με επικάλυψη καραμελωμένου καρπού κακάο είναι γεμισμένο με εκπλήξεις (μπισκοτάκια βανίλιας- κανέλας, κουφέτα σοκολάτας). Ένα άλλο αβγό από σοκολάτα γάλακτος, έχει γέμιση πραλίνας φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια. Ένα χαριτωμένο κοτοπουλάκι από σοκολάτα γάλακτος ή πικρή κρύβει στο εσωτερικό του μπισκοτάκια βανίλιας και κανέλας και σοκολατένια κουφέτα κι ένα εξίσου χαριτωμένο κουνελάκι από σοκολάτα γάλακτος ή πικρή κρύβει κουφετάκια σοκολάτας. ("The Zillers Pastry Bar", Παλαιολόγου Μπενιζέλου 9, κέντρο, 2103241651)

The Zillers Pastry Bar
"The Zillers Pastry Bar"

"GB Corner Gifts & Flavors"

Στο "GB Corner Gifts & Flavors" του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία κρύβονται γλυκίσματα επιπέδου, από τον pastry chef του ξενοδοχείου Αλέξανδρο Κούφα. Αξίζει μια βόλτα για τις πασχαλινές προτάσεις του, που είναι δυο πραγματικά εντυπωσιακά σοκολατένια αβγά: ένα από σοκολάτα γάλακτος Valrhona και μια πλούσια στρώση πραλίνας φουντουκιού με feuilletine, φουντούκι croquant και καραμελωμένο φαγόπυρο. Και για τους λάτρεις της πικρής σοκολάτας η άλλη εκδοχή, με bitter Valrhona 70% κακάο, γεμιστό με καραμέλα, πραλίνα φουντουκιού, καραμελωμένα φουντούκια και τόνκα. Θα σας τα δώσουν μέσα στο πολυτελές Easter egg box του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία.
Αλλά, μια που θα είστε εδώ, ρίξτε μια ματιά και στη μοναδική τους συλλογή από χειροποίητες λαμπάδες, που αναδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμα του ιστορικού ξενοδοχείου. ("GB Corner Gifts & Flavors" Βασιλέως Γεωργίου Α' 1, Πλ. Συντάγματος, 210 3330750)

GB Corner Gifts & Flavors
"GB Corner Gifts & Flavors"

Τα πολίτικα τσουρέκια, που μυρίζουν Πάσχα

Το παραδοσιακό τσουρέκι -και λέγοντας παραδοσιακό εννοούμε πάντα αυτό με την πολίτικη συνταγή και τα χαρακτηριστικά αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι - τo βρίσκουμε στα γνωστά και μη εξαιρετέα μαγαζιά που έχουν μια παράδοση σε αυτό, πολλά μάλιστα με ιδιοκτήτες καταγωγής από την Πόλη. Υπάρχουν βέβαια και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία fine pastry που συνεχίζουν την παράδοση, όπως το Madame Fraise και ο Dimitris Economides.

Προτείνουμε τα πολίτικα "Ρίο" (Πρωτέως 4-8, Π. Φάληρο, 2109831892), "Ριβιέρα" (Τρίτωνος 119, Π. Φάληρο, 2109826670), "Belle Vue" στη Νέα Σμύρνη (Ελ. Βενιζέλου 104), "Pelit" στο Μαρούσι (Μιλτιάδου 16), που δικαίως φημίζονται. Κοντά σε αυτά και τα τσουρέκια της Ρίτας Αμιραλιάν στο "Rita’s Cookies" (Δομοκού 40α, Κοκκινιά, 2104912323), εκείνα του "Takis Bakery" (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 21 0923 0052) και του "Α λα Γκρεκ", όπου ο Κωστής Κωστάκης τα φτιάχνει με μέλι από την Κρήτη (Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι), της "Τούλας" στο Παγκράτι (Ευτυχίδου 41) και του "Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 2107516898) που έχουν πάντα πιστό κοινό.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.