Follow us

Κίτρινη κολοκύθα: φαναράκι ή πίτα ;

Trick or treat? Αν παρέες παιδιών με μάσκες halloween και φαναράκια –κολοκύθες χτύπαγαν ελληνικές πόρτες, το τρατάρισμα μάλλον θα ήταν... κολοκυθόπιτα. Η εντυπωσιακή κίτρινη κολοκύθα, που θαυμάζουμε αμήχανα στο μανάβικο (τι-να-το-κάνω-τώρα-εγώ-αυτό-το-τέρας) έχει μια δόση μαγείας. Γιατί, εκτός από...

Κίτρινη κολοκύθα: φαναράκι ή πίτα ;

άμαξα, μπορεί να μεταμορφωθεί, ακόμα, σε σούπα, σουφλέ, γκρατέν, πουρέ, γλυκό του κουταλιού, αλμυρή ή γλυκιά πίτα, να κάνει μαγική παρέα σε ψητό κρεατικό ή πουλερικό, ρύζι ή ζυμαρικά, να τρυπώσει σε τουρλού και να πάρει ένα σωρό μορφές ακόμα... Με την κολοκύθα παρκαρισμένη στον πάγκο της κουζίνας, αφήνουμε τα μαγικά και περνάμε στα πρακτικά: Ολόκληρη, μπορεί να διατηρηθεί δυο τρεις μήνες εκτός ψυγείου. Η κομμένη κολοκύθα τυλίγεται σε μεμβράνη και διατηρείται λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά δεν συμπαθεί την κατάψυξη. Όταν την αγοράζουμε προσέχουμε να είναι βαριά για το μέγεθός της και χωρίς σημάδια. Στο μαγείρεμα, τώρα, προτιμάμε να τη μαλακώσουμε στο φούρνο, γιατί βράζοντας απορροφά πολύ νερό και χάνει σε νοστιμιά. Της ταιριάζουν μυρωδικά όπως το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν, και τα μπαχαρικά της είναι το μοσχοκάρυδο και η κανέλα. Ολόκληρη στο τραπέζι, είναι μια έκπληξη! Μπορούμε να σερβίρουμε μέσα τη σούπα, αλλά να τολμήσουμε κι ένα πρωτότυπο ρύζι: Έχουμε σοτάρει κυβάκια κολοκύθας σε ελαιόλαδο με βούτυρο, μέχρι να μισομαλακώσουν και τα βάζουμε μέσα στην αδειασμένη κολοκύθα μαζί με κυβάκια από μάνγκο, φρέσκο δυόσμο, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε ανάλογο ρύζι (ταιριάζει το μπασμάτι ), μια δυο κουτ. σούπας βούτυρο και ζωμό κότας, όσο χρειάζεται το ρύζι μας. Ψήνουμε την κολοκύθα στο φούρνο, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι. Ακολουθούν περισσότερες ιδέες, για να φέρουμε εύκολα την κολοκύθα στο τραπέζι μας...

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…